Twee verdachten van grote afvaldumpingen in Nederland en België

Naar aanleiding van sporenonderzoek zijn er twee verdachten gevraagd om zich te melden voor een aantal grote afvaldumpingen in Nederland en België. Op Landgoed De Utrecht en in het buitengebied van Goirle en Weelde (België) werden in totaal meer dan 100 zakken gedumpt met huishoudelijk afval. De daders (27 en 28 jaar) kregen hiervoor meerdere processen-verbaal.

Eind oktober stuitte een groene boa van Landgoed De Utrecht op een dumping van een grote hoeveelheid van afvalzakken met huishoudelijk vuilnis in de bossen van het landgoed. In dezelfde periode troffen ook de boa’s van gemeente Goirle op een grote dumping van soortgelijke afvalzakken. Naar aanleiding van sporenonderzoek kwamen er twee verdachten van 28 en 27 jaar in beeld.

Onderzoek

Bij het sporenonderzoek werden gegevens gevonden tussen het afval die leidden naar de verdachten met destijds als woonplaats Baarle-Hertog. Samen met de Politie Midden-West Brabant en Politie België (beiden gevestigd in Baarle-Hertog/Baarle-Nassau), de groene boa van Samen Sterk in Brabant en de groene boa van Landgoed de Utrecht werd een onderzoek ingesteld naar de daders. Zij ontdekten tijdens dit onderzoek dat er ook een dumping van afvalzakken in Weelde (België) was aangetroffen. Ook hierin werden gegevens gevonden die naar deze verdachten toe leidden.

Motief

Beide verdachten huurden samen een appartement in Baarle-Hertog. Door openstaande schulden konden zij hun afval niet meer wegbrengen naar de Inzameling Afvalstoffen in België. Hierdoor sloegen zij het afval op in de woning en de berging, die zij vervolgens dumpte nadat zij de woning moesten verlaten.

De gedumpte zakken met afval zijn opgeruimd door de gemeente Goirle en Landgoed De Utrecht. Deze kosten worden verhaald bij de verdachten. Ook hebben beide verdachten meerdere processen-verbaal gekregen.