Een verdachte van stroperij aangehouden

Verdachte van stroperij aangehouden

De natuurinspecteurs van Samen Sterk in Brabant hebben in de vroege ochtend, na een langlopend onderzoek, een verdachte buiten heterdaad aangehouden in verband met een zware vorm van stroperij. De politie heeft de natuurinspecteurs ondersteund bij de aanhouding, die op last van de officier van justitie is uitgevoerd. Tijdens de aanhouding zijn ook PCP luchtdrukwapens, een lange hond, voertuig en lichtbakken aangetroffen en in beslag genomen. Een tweede verdachte is gevraagd zich te melden op het bureau.

Samen Sterk in Brabant heeft de afgelopen maanden enkele meldingen van stroperij in West-Brabant ontvangen. Aan de hand van deze meldingen zijn de natuurinspecteurs een onderzoek gestart. Zij stuitten op een grove vorm van stoperij waar hazen, konijnen en reeën op brute wijze worden bemachtigd en gedood door zogenoemde “lange honden”.

Lange honden kunnen met hun hoge snelheid een haas, konijn of ree achtervolgen, inhalen en deze vangen of doden. Het inzetten van deze honden is bij de wet verboden. Deze vorm van stroperij heeft een grote nadelige impact op de natuur, omdat grote gebieden volledig leeg worden gestroopt. Waar jagers de populatie in stand houden, ontwrichten stropers de natuur volledig.

Na aanhouding is direct gestart met verhoor en doorzoeking van o.a. de woning van de verdachte. Hierbij zijn PCP luchtdrukwapens, een lange hond, voertuig en lichtbakken aangetroffen. Deze zijn direct in beslag genomen. Het gebruik van zware PCP luchtdrukwapens kunnen hetzelfde effect geven als een vuurwapen. Hiermee kan gemakkelijk een wildzwijn, ree of edelhert doodgeschoten worden.

Samen Sterk in Brabant noemt stroperij “een ernstig milieudelict, waarbij niet toegestane middelen worden gebruikt om dieren op een gruwelijke wijze te bemachtigen of te doden.” De aangehouden persoon wordt onder meer verdacht van feiten waarop voorlopige hechtenis van toepassing is. Op het stropen van wild met “lange honden” kan de minimale strafeis enkele jaren gevangenisstraf zijn.

Update:

Inmiddels heeft ook de tweede verdachte zich gemeld en is deze verdachte in verzekering gesteld geweest. Beide verdachten zijn nog steeds als verdachten aangemerkt en wachten het verdere verloop van het proces af in vrijheid. Het dossier ligt nu bij het Openbaar Ministerie (OM) in afwachting.