SSiB onderzoekt zaak aangevallen reekalf

Ze liggen lekker verstopt in het gras, te wachten op hun moeder. En dan komt er plotseling een hond aangelopen die het kleine reetje grijpt.

Helaas bereiken ons ieder jaar dramatische verhalen van reeën die aangevallen worden door honden en van kalfjes die verstoten worden door hun moeder. Je hond aanlijnen en op wandelpaden blijven is de boodschap.

Ook in Stevensbeek werd Samen Sterk in Brabant gebeld door een getuige die twee honden een reekalf zag aanvallen. Het reekalf liep daarbij helaas zo’n ernstige verwondingen op, dat het door een medewerker van SAMF (Stichting Afhandeling & Monitoring Fauna-aanrijdingen) uit zijn lijden verlost moest worden. SSiB heeft deze zaak onderzocht, waarbij de eigenaresse van de honden is verhoord. Een proces-verbaal wordt opgemaakt en verzonden naar het Openbaar Ministerie. 

Honden kunnen direct de ‘dader’ zijn: door de bijtwonden die ze reeën toebrengen. Of indirect: door de dieren op te jagen het bos uit, de weg op, waar ze het slachtoffer worden van een aanrijding met een auto. Reekalfjes liggen vaak langs paden in het bos, te wachten op hun moeder. Honden die langs zo’n reekalfje lopen, kunnen aan het kalfje ruiken en hun geur overdragen. Die geur zorgt ervoor dat de moeder ree het kleintje verstoot

SSiB hoopt dat het incident hondeneigenaren meer bewust maakt van het nut van het aanlijnen van hun honden. Honden gaan instinctmatig op de reeën af.