Grote vuurwerkactie in het buitengebied rondom Tilburg/Breda

Samen Sterk in Brabant (SSiB) coördineerde donderdag 30 december een grote handhavingsactie in de buitengebieden ver rondom Tilburg en Breda. Er wordt gehandhaafd tegen het gebruik van vuurwerk in de natuur.

Overlast in de natuur

Wie huisdieren heeft weet dat het vuurwerk voor flink wat stress kan zorgen. Gelukkig kunnen we het leed van huisdieren iets verzachten door de gordijnen te sluiten, muziek op te zetten of zelfs een knaltraining te doorlopen. Wilde dieren in de natuur kunnen dit niet en dat zorgt elk jaar weer voor veel dierenleed met soms de dood tot gevolg. Vleermuizen en eekhoorns worden uit hun winterslaap gehaald, veel vogels die een hartstilstand krijgen en reeën die de weg kwijt zijn en zo op plekken komen waar ze niet thuishoren.

Partners

De actie wordt door veel partners van SSiB mee opgepakt en zowel domein 1 als 2 (groene en blauwe) boa’s zijn actief. Deelnemende organisaties zijn o.a. Samen Sterk in Brabant, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, politie, gemeente boa’s Hilvarenbeek, Goirle, Oisterwijk, Landgoedeigenaren in de regio o.a. Gorp en Roovert, Inspectie Leefomgeving en Transport, Natuurmonumenten en de douane.

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht onderschrijft de actie van Samen Sterk in Brabant. Voorzitter Rolf Overdiep “als we op deze manier de overlast in natuur, als is het een klein beetje, kunnen wegnemen helpen we hier heel veel natuurschade door te voorkomen”.

Opbrengsten

Zowel de grensgebieden met België als de gebieden rondom en boven Tilburg en Breda zijn meegenomen tijdens deze actie. Aan het einde middag is er 400 kg vuurwerk in beslag genomen, daarnaast zijn er ook een aantal Processen-verbaal uitgeschreven voor o.a. negeren van een stopteken.